Essentiel verovert rap Amsterdam

Essentiel-oprichters is het echtpaar Inge Onsea en Esfan Eghtessadi. Wat in 1999 begon als een T-shirt lijn is inmiddels geëxpandeerd tot een van de leukste Belgische modelabels voor hippe girls en boys.

Wereldwijd zijn er 40 winkels waarvan twee in Amsterdam, de Nederlandse nummer 3 – mogelijk ook in Amsterdam - is een kwestie van tijd. Esfan over zijn liefde voor Amsterdam en meer. “Amsterdam is cool, de stad wordt steeds internationaler.”

Esfan, hoe omschrijf je de Essentiel stijl?

“Kleurrijk, veel prints, mooie verschillende materialen en een mix van culturen. Ik heb zelf Iraans bloed, Inge heeft een paar jaar in India gewoond. Verder zit er niet echt een idee achter Essentiel, we staan voor een attitude.”

Onlangs opende in Amsterdam de eerste Essentielwinkel, en het gaat maar door…

“Omdat in België Essentiel al heel groot is, is het nu tijd om het merk verder uit te bouwen. Via retail verkoopt het merk in Nederland al heel goed, nieuwe winkels stimuleren de verkoop nog meer. We zaten net in de Negen Straatjes (Hartenstraat 8), en toen ontdekten we het grote pand in de Utrechtsestraat, we wisten toen dat het de flagshipstore moest worden. De Amsterdamse winkels lopen boven verwachting goed. In de winkel in de Utrechtsestraat zie ik veel stellen winkelen, en jonge mensen. Ik bedoel met jong dan niet per se in leeftijd maar van mentaliteit. Amsterdam bruist van de cultuur met goede musea. Ik kom graag in Amsterdam, nu eens per maand, maar zou het liefst vaker een weekend willen blijven.”

Is er veel gedaan aan de winkel in de Utrechtsestraat?

“De marmeren vloer is origineel, bij elke nieuwe zaak proberen we authentieke details te behouden. De sfeer in de winkel voelt ‘licht’, dat is belangrijk zodat de kleding er goed uitspringt. De mannenmode hangt op de eerste etage. Mannenmode is de baby van het bedrijf, we zijn er vijf jaar geleden mee begonnen, het is minder uitgesproken dan de vrouwenmode, mannen zijn voorzichtiger, maar we proberen toch een funny touch aan de ontwerpen te geven.”

Bemoei je je als man met de herencollectie?

“Inge en ik bemoeien ons overal mee, maar er zijn aparte ontwerpteams voor de mannen- en vrouwenmode. Als man zet ik mijn stempel wel op de mannenmode. Ik geloof niet in pakken bijvoorbeeld, ik draag zelf al sinds ik kind was blazers. De blazer hoort bij moderne man, ik zie het jasje als een accessoire. Verder ligt het accent op shirt, knitwear en broeken.”