Aan de ketting

Was Coco Chanel de eerste die de vrouw aan de ketting kreeg? In elk geval was de Française in de jaren vijftig een van de eersten die een schoudertas in grote oplage produceerde met een lange schouderketting.

De kriskras doorgestikte 2.55 heeft het inmiddels geschopt tot icoon, en werd destijds vernoemd naar de datum van lancering op februari (2) in 1955 (55). Coco Chanel ‘vlocht’ tussen de metalen schakels van de ketting een strookje zwart leer. Een topidee dat tot op de dag van vandaag zwaar wordt gekopieerd door onder andere Mulberry.

Sommige tassen/modemerken is het gelukt om eigen ‘signature’ ketting te verzinnen. Lanvin verruilde leer door een lint, simpel, maar het werkt. Het Spaanse luxelabel Loewe bedacht nog niet zo lang geleden tassen met hele grove oversized schakels van leer, erg apart en overdreven maar wel weer anders. Stella McCartney’s it-bag de Falabella is voorzien van een compacte ketting met zware schakels. Stukken origineler is de ‘Hava Chain Bag’ van het Amerikaanse Proenza Schouler, een tas met uitgesproken vierkante schakels.

Sinds Chanel is de schoudertas met ketting een klassieker. Die ketting staat voor elegantie en chic. Chanel heeft een gouden greep gedaan met de introductie van de ketting. Goed, in de jaren twintig van de vorige eeuw sierden fijne kettinkjes ook al tasjes, maar dat waren altijd handtasjes. Kortom: ja, het is toch echt Chanel die met de schoudertas-met-ketting-eer mag strijken.