CHRISTIAN DIOR: Haute Parfumerie

Traditie met een modern accent, dat kenmerkt La Collection Privée Christian Dior. Luxe, bloemrijke parfums als hommage aan een unieke couturier.

De werelden van mode en parfum hebben los van elkaar diverse indrukwekkende momenten meegemaakt. Maar het is zeldzaam als deze twee samensmelten. Christian Dior schrijft geschiedenis op een koude dag in februari 1947 als hij in Parijs debuteert met zowel de New Look modestijl als het parfum Miss Dior. Terwijl hij de New Look showt - met onder meer een wit jasje met brede, afgeronde schouders, smalle taille gedragen boven een lange, uitwaaierende zwarte rok - is de lucht door drenkt met de geur van een fris groen boeket: het legendarische parfum Miss Dior.

Bloemen zijn Dior, Dior is bloemen

Christian Dior neemt vanaf het begin van zijn carrière geuren zeer serieus. “Het creëren van een parfum is zo veeleisend dat ik me evenveel parfumeur als couturier voel”, zei hij hierover. Met Miss Dior en de New Look legt Christian Dior de basis voor de grootsheid van het huis Dior waar de parfumeurs en ontwerpers van het label nog altijd volop de vruchten van plukken. Of beter gezegd de bloemen van plukken. In alle Dior-geuren zijn bloemtoetsen een constante. François Demachy is Diors huidige parfumeur. “Bloemen zijn Dior, Dior is bloemen”, licht hij toe.

DE EDELSTE GRONDSTOFFEN

De Bijenkorf in Amsterdam verkoopt exclusief twaalf geuren uit La Collection Privée Christian Dior. De luxe geuren zijn veelzijdig met zowel vrouwen- en mannengeuren, samengesteld uit de edelste grondstoffen van de parfumerie. François Demachy vat zijn creaties als volgt samen: “Zeldzame materialen, gedurfde geurcomposities, een ongebreidelde creativiteit… Deze collectie weerspiegelt een vrijheid die enkel mogelijk is bij echte luxe.”

3 BESTSTELLERS

De drie bestsellers in Europa zijn het bedwelmende Oud Ispahan met oriëntaals warm oud, de tedere Damascus roos, noten van cederhout, patchoeli en sandelhout,  eindigend met een saffraantoon. Ambre Nuit is een mannelijke rozengeur met als frisse aanzet bergamot, gecombineerd met Turkse rozen, rode bessen en het edelste materiaal uit de parfumerie: grijze amber.

De derde Dior Haute Parfumerie bestseller is Gris Montaigne, een houtachtige chypre, van de kostbare grondstoffen als Indische sambacjasmijn, Indonesische patchoeli en de absolu van Turkse roos met als opening een sprankelende aanzet van de mooiste bergamotsoorten uit Calabrië. Gris Couture refereert ook naar parelgrijs, de signatuurkleur van Dior.

REIS DOOR HET LEVEN VAN DIOR

De parfums uit La Collection Privée Christian Dior vallen niet alleen op door hun boeiende geurcomposities, maar ook door de mooie verhalen die de namen oproepen. Grand Bal, New Look 1947, Bois d'Argent, Cologne Royale, Cuir Cannage, Fève Délicieuse, Patchouli Impérial, Granville, Leather Oud en Granville; het klinkt als een reis door het leven van Christian Dior. Het frisse Granville met geconcentreerde citroentoets is een hommage aan het Normandische havenstadje waar Dior opgroeide in de villa Les Rhumbs, omringd door een tuin vol bloemen en dennen.

 “It’s a New Look”, riep moderedactrice Carmel Snow in 1947 tijdens Christian Diors debuutcollectie die met zijn luxe uitstraling in de naoorlogse jaren zorgt voor een moderevolutie. Jaren later, zegt Francois Demachy, laat hij zich inspireren door de New Look tot het explosieve bloemrijke parfum New Look 1947. “Deze weelderige geur is uitzonderlijk vrouwelijk, sensueel en verrassend, net als de New Look in zijn tijd.”