CACTUSVIJGOLIE: het nieuwe argan?

Foto: Jamie Nelson

Foto: Jamie Nelson

De olie-revolutie druppelt langzaam door in alle segmenten van de beautymarkt; van dagcrèmes tot conditioners, het is er in verwerkt. YSL bracht onlangs als één van de eersten een olie-lipgloss uit (Rouge Volupté Tint-in-Oil € 31,95 douglas.com / sephora.com). En Rimmel een mascara met arganolie (Wonder’Full with argan oil € 13,49 via boots.com). Maar nu krijgt argan een grote concurrent. Wedden dat deze ‘nieuwe’ olie binnenkort in elk denkbaar cosmeticaproduct verwerkt wordt?

Wat begon met het alom verkrijgbare jojoba- en amandelolie, werd later vervangen door kokosolie en kortgeleden de grote hype argan olie. Waarom al die oliën? Omdat het meer zou doen dan slechts hydrateren, het zou ook anti-age effecten hebben. De volgende ‘it-olie’ is afkomstig uit de zaadjes van een stekelige cactusvrucht, de Opuntia Ficus Indica Cactus, ofwel de cactusvijg. Groeit in droge, dorre gebieden en komt oorspronkelijk uit Mexico.

Cactusvijg overtreft argan met een véél hoger gehalte aan beschermende vitamine E en verzachtende linolzuur. De olie zou nieuwe celgroei stimuleren, ontstekingen verminderen, de huid kalmeren en hydrateren. Door het zelf te testen (Precious Prickly Pear Oil van Argandia € 44,95 via argandia.com) kwam ik er achter dat het inderdaad roodheid vermindert. Ook vond ik het opvallend dat het niet op de huid blijft liggen. De olie wordt goed geabsorbeerd.

Maar pas wel op. Hoe goedkoper de olie, hoe meer deze is aangelengd (met bijvoorbeeld water). Kies dan ook altijd de pure olie met op het label  ‘koud geperst’. Dit geeft aan dat het gaat om de eerste persing, dus in de meest zuivere vorm. Omdat elk zaadje voor slechts vijf procent bestaat uit olie, is het een arbeidsintensieve klus. Dit maakt het dan ook een van de meest kostbare soorten.


Mijn vijf aanraders waarin cactusvijgolie al in is verwerkt:

  1. Christophe Robin Regenerating Mask With Rare Prickly Pear Oil (€ 51 via skins.nl / amazon.comDit masker van de France celebrity-kapper herstelt droge punten, maakt het haar soepel en legt er een flinterdun beschermingslaagje omheen.
  2. Precious Prickly Pear Oil (€ 44,95 via argandia.comEen gezichtsolie met anti-huidverouderende werking, maakt fijne lijntjes minder zichtbaar. 
  3. Sunday Riley Good Genes Treatment  (€ 102,42 via nordstrom.comEen verhelderende, verstevigende anti-age gezichtscrème en masker in één. Pakt pigmentvlekjes en verkleurde littekentjes aan.
  4. Sia Botanics Prickly Pear Cleanser ( € 14,75 via siabotanics.comEen organic, milde gezichtsreiniging, geschikt voor alle huidtypen.
  5. GlamGlow Power Mud Dual Cleanse Treatment Mask (€ 49,50 douglas.nl / sephora.com) Dit gezichtsmasker dat zorgt voor een intense dieptereiniging. Werk zuiverend zonder de huid uit te drogen.
 
 

Door Melvin Balvers