SQUALAN: pure beauty boost

Het eind van de olie-hype is nog lang niet in zicht. Er is nog ruimte voor kwalitatief goed werkende oliën.

Een product dat voortkomt uit noodzaak, klinkt altijd net even aantrekkelijker dan het zoveelste nieuwe product van een cosmeticagigant.

De oprichters van Squalan zijn Monique en Lesley, de ondernemende dames die werkten in vastgoed, vertellen tijdens de presentatie van hun lijn dat ze beiden al jaren tobden met hardnekkige huidirritaties zoals eczeem, rosacea en een ‘ontploft gezicht’ dankzij foute make-up. “Iedereen verklaarde ons voor gek”, vertelt Monique “toen we op onderzoek gingen naar een oplossing voor de vervelende problemen.”  

Het leek wel of we aan de Botox zaten

Op een dag stuitten ze op de olie-achtige substantie squalaan, een grondstof uit Brazilië. Ze vonden de verzachtende en herstellende olie weldadig. “Het lijkt wel of we aan de Botox zaten”, was de conclusie na het eerste testen. Monique en Lesley gingen squalaan - dat voorkomt in veel producten, maar altijd als laatste ingrediënt - verkopen als zuivere olie in Squalan Pure. Voor ze het wisten hadden ze een logo ontwikkeld en zaten ze etiketjes te plakken op flacons vol basisvoeding voor de huid.

Squalaan is een lichaamseigen product dat na ongeveer het vijfentwintigste jaar afneemt. De kostbare squalaan olie komt voor in cosmetica en bestaat op basis van dieren (haaienlever) maar squalaan wordt ook gewonnen als olie uit olijven en suikerriet, de laatste is de duurste variant. Inmiddels importeren de dames gallons suikerriet squalaan uit Brazilië.

De betaalbare Squalan huidverzorging bevat vier producten. Het herstellende Pure Facial Oil (€59 50ml, travel editie €15) bestaat uit 100 % squalaan, van de anti-aging Moisturizer (€57 30ml) is het squalaan het hoofdingrediënt.

Het Eye Serum (€57 15ml) tegen vochtwallen bevat een combi aan oliën, net als de diepreinigende Cleanser (€49 100ml) die ook is te gebruiken als scheergel. De dames willen dat elk product uit niet meer dan 5 ingrediënten bestaat, een hele uitdaging. Goed idee is het mengen van de olie met foundation, of het gebruik als haarserum voor droge puntjes.

Puntje van kritiek: het pompje sprayt onregelmatig en te weelderig Squalan ontvangt dit jaar het felbegeerde ecocertlabel. Shop Squalan hier.