SKINS COSMETICS: 5 parfum primeurs

16 jaar geleden opende Skins Cosmetics Lounge in de Amsterdamse Runstraat. De winkel voor geurjunkies en cosmetica freaks is inmiddels uitgegroeid tot een keten, met een filiaal in Ibiza.

De kers op de Skins Cosmetics taart zit in het luxe Conservatorium Hotel waar parfums tot meters hoog tegen de muur staan opgetast. Een greep: Creed, Frederic Malle Nasomatto, Diana Vreeland, Odin, Clean en Nomenclature.  Ook breed is het skin care en cosmetica assortiment met merken zoals Diptyque, Ellis Faas, Aesop, Patyka, Ren,  Susanne Kaufmann, Laura Mercier en Kiehl’s.  Bijzonder: Mirror Mirror wordt ook verkocht bij Skins. Maak kennis met 5 parfum primeurs:

Extrait d’Atelier: Concept: een ode aan vakmanschap met eeuwenoude ambachten gevangen in drie verschillende parfums. Extrait d’Atelier eert de makers van juwelen, couture en schoenen met respectievelijk het bloemige Maître Joallier, het houtige Maître Couturier en het oriëntaalse Maître Chausseur. Over de laatste creaties zegt bedenker Chaira Ronzani: "e ruikt niet alleen het leer, maar ook de doos lijm, was en de het kopje koffie met vanille dat de schoenmaker tussen zijn werkzaamheden door drinkt". Extrait d’Atelier. €160 (100 ml), exclusief bij Skins Cosmetics.

Atelier Cologne. Atelier Cologne is een Frans familiebedrijf, opgericht in 2009, met eigen ‘ateliers’ in Parijs, New York en Hong Kong. Concept: alle geuren zijn geïnspireerd op de eau de cologne formule. Van de nieuwe Collection Orient bevat elk van de vijf nieuwe geuren daarom minstens 1 citrus noot. Dat kan zijn citroen uit Sicilië (Encens Jinhae), bergamot uit Calabrië (Philtre Ceylan) mandarijn uit Italië (Mimosa Indigo en Tobacco Nuit), en bittere sinaasappel uit Tunesië (Poivre Electrique). Atelier Cologne.  € 165 (100 ml). De parfums zijn 20% geconcentreerd. De reiseditie heeft een leren beschermhoesje dat met initialen kan worden gepersonaliseerd.

Aether. Concept: vernieuwende geur composities van synthetische moleculen. Aether geuren open avontuurlijk met bijvoorbeeld en ether shot en ontvouwen zich vervolgens tot verrassende parfums. Poëzie en chemie komen samen in de vijf intense geuren van Aether met namen als Ether Oxide, Citrus Ester, Muskethanol, Carboneum en Rose Alcane. Aether is een van de weinige merken dat uitsluitend moleculen gebruikt. Probeer ze snel uit. Aether. €100 (50 ml), €150 (100 ml).

Maria Christofilis Parfums. Concept: toegankelijke, rijke romantische geuren. De charmante Maria Christofilis komt uit Seattle, ze werd groot met Anthousa huisparfums en lanceerde Fleur09 nadat ze in 2009 meesterparfumeur Rodrigo Flores-Roux ontmoet. Hij schonk haar een parfum: “A flower for Maria”. De zoete en lieflijke Fleur09 met oranjebloesemextract, tuberose absolu, vanille en bergamot is hierop geïnspireerd. Mykonos 12 is een groene geur, een interpretatie van de vegetatie van het Griekse eiland Mykonos met een van de oudste ingrediënten chiosmastiek, een harssoort uit een stuik, in Griekenland bekend als ‘tranen van Chios’. Fleur09 en €152 (50 ml), €298 (100 ml). Verpakt in hand geblazen glas. Mykonos 12 € 142 (50 ml).

 Aedes de Venustas. Dit New Yorkse merk is opgericht in 1995 door Karl Bradlen Robert Gerstner, en begon als parfumwinkel. Denk aan een barok boudoir. De luxe geurlijn bestaat sinds 2012, en won inmiddels de Fragrance Foundation Award. Concept: sophisticated en mystiek. Het nieuwe Cierge de Lune eau de parfum van Aedes de Venustas is een ode aan de selenicicereus grandiflorus, dat is een mondvol voor een cactusachtige bloem die opent in het donker en verwelkt zodra de zon opkomt. De uniseks signature geur van Aedes de Venustas zit verpakt in een overdadige flacon met bewerkte gouden dop. De ‘koningin van de nacht’ is een fluwelige klassieker met warm amber en musk, een vleug wierook, pittige vanille en peper. Aedes de Venustas. Cierge de Lune €210. Exclusief bij Skins Cosmetics.