AGENT PROVOCATEUR: van titty tassels tot parfums

Saai en kleurloos. Dat vonden Serena Rees en haar vriend Joseph Corré begin jaren negentig van ondergoed. Het hoogtepunt van sexiness in lingerie was toen het sportieve ondergoed van Calvin Klein. Dat moest makkelijk beter kunnen. “Ons plan kon gewoon niet mislukken?”,  zegt Joseph Corré (zijn moeder is modeontwerper Vivienne Westwood en zijn vader Malcolm McLaren, de manager van de punkband Sex Pistols).

In december 1994 openden Corré en Rees hun eerste winkel in Soho. Het geld dat het stel in het label ivesteerde was rond Kerst al ruimschoots terugverdiend. De lingerie van Agent Provocateur was meteen zeer in trek bij Kylie Minogue en Kate Moss, in sexy AP ondergoed verschenen ze in advertentiecampagnes en videoclips. Van een obscuur merk met titty tassels (tepelkwastjes) en weelderige korsetten, groeide Agent Provocateur uit tot een merk met bad- en loungemode en parfums.  

Het eerste AG parfum werd in 2000 gelanceerd: een zoete dierlijke geur (musk!) verpakt in een roze porseleinen ei-vormige flacon en was een instant succes. Er volgden ten minste twaalf varianten. In 2014 verscheen het minder indrukwekkende Fatale met als verleidelijk ingrediënt chocolade.

Nieuw is Pure Aphrodisiaque, inderdaad, geïnspireerd op de schone Griekse godin Aphrodite. Kan dit afrodisiacum AG’s eerste geur kunnen evenaren? De verpakking - een roze ringvormige flacon met een gat in het midden – schreeuwt luid en duidelijk uit: luxe. Het overdadige ontwerp doet trouwens wel denken aan de al even voluptueuze Bvlgari-flacons.

Het parfum? Ik heb de eerste AG-geur er even bij gepakt, en zeker is dat beide niet reuze van elkaar verschillen. Musk overheerst wederom in Pure Aphrodisiaque. Het grootste verschil is dat de nieuwe geur opent met mandarijn - geheel volgens de trend van de laatste tijd – en zoeter ruikt dan haar oudste zus. Van Agent Provocateur verwacht je romantiek en verleiding en deze eau de toilette stelt hierin niet teleur.

Pure Aphrodisiaque, eau de toilette80ml €95, 40ml €65. Te koop bij Mooi Parfumerie, DA Beauté en verschillende zelfstandige parfumerieën.