HOERA VOOR BIO GLITTER!

PRIMARK VERKOOPT HET

Het festivalseizoen breekt aan. Onmisbaar: een waterfles en glitter make-up.  Nu glitter nog kan. Want hoe schitterend en miniem in formaat, glitter is vergelijkbaar met microbeads die in veel landen al verboden zijn vanwege schadelijke milieueffecten.

Glitter Eyes, €5, £4.jpg

Glitter slaagde erin om onder de radar van dit verbod te duiken en wordt veel gebruikt in cosmetica. In Engeland heeft een zestigtal festivals toegezegd dat glitter rond 2021 verboden is op festivalterreinen.  

Glitter is een platte microbead, in Amerika zijn ze sinds 2015 in de ban, in Nederland nog niet. Evenals microbeads is veel glitter gemaakt van minuscule plastic deeltjes petroleum. Het spul zweeft massaal rond in oceanen, en volgens de New York Times duurt het 1000 jaar voordat ze biologisch zijn afgebroken.

Glitter Balm, GRADE MISSING, WK Missing, €3 £2.jpg

Glitter dat niet is gemaakt van plastic bevat mica, een mineraal dat mits fijn gemalen een natuurlijke, schittering finish heeft. Keerzijde zijn de ethische bezwaren, met kinderen die werken in mica-mijnen. Een merk als L'Oréal werkt om die reden met NGO’s om zeker te zijn van een sustainable productie.

Hoogste tijd om beautymerken aan te sporen tot milieuvriendelijke glitterformules. Primark zet de toon, en brengt vanaf maandag de PS… Festival Collectie uit. De lijn bestaat uit negen glitterproducten die gebruik maken van Bioglitter™ een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele glitter.

GLITTER_FOIL, €3, £2.jpg

Primark’s Group Product Director, Steve Lawton zegt: “We nemen onze verantwoordelijkheid als toonaangevende internationale retailer serieus, en willen waar mogelijk onze impact op het milieu minimaliseren. Dit doen we door nieuwe manieren te vinden om de producten te blijven maken waar onze klanten dol op zijn. Onze eerste eco-friendly glitter lijn is daar een goed voorbeeld van, maar dit is slechts één van de manieren waarop we bezig zijn met het milieu.”

GLITTER, GRADE MISSING, WK MISSING, €2.50.jpg

Stephen Cotton, Commercial Director van het merk Bioglitter™ zegt: “ Primark gebruikt onze Cosmetic Bioglitter™ SPARKLE lijn, een eco-friendly glitter op basis van plantaardige mineralen. Bioglitter™ is na uitvoerige tests bewezen snel op te lossen in de natuur, waarmee we een wereldprimeur hebben. We zijn trots om ons steentje bij te dragen aan het beschikbaar maken van biodegradable glitter in high street winkels, en daarmee onze natuur, meren en rivieren te beschermen."

GLITTERwindow2.jpg

 PS… Festival is beschikbaar bij alle Primark-filialen, waar eco-friendly glitter voor het eerst te verkrijgen is. De collectie bevat onder andere Glitter Eyes oogpaletten, met 28 kleuropties voor slechts €5, en zes losse glitterpigmenten voor €2,50 waarmee je elke festival-look kan voorzien van een glittertje.