INTERVIEW: Farida Khelfa over Schiaparelli en meisjesdingen

 

Volgens Jean Paul Gaultier is ze de ultieme Parisienne: Farida Khelfa. Deze mooie vrouw (53) is de ambassadrice van Schiaparelli. Ik sprak haar in een van de salons van maison Schiaparelli aan het Place Vendôme, een van de beroemdste pleinen ter wereld. Door Georgette Koning

 

Hoe zou u zowel Elsa Schiaparelli als het modehuis omschrijven?
“Eclectisch, open, grappig maar ook streng.”

Elsa haatte middelmaat hè?
“Klopt, ze had niks op met burgerlijkheid en getut.”

Geweldige vrouw! U bent nu wel ambassadrice van het modehui,s maar wat doet u nu de hele dag? 
“Ah oui, mijn baan klinkt inderdaad mysterieus. Bon, Ik werk hier samen met iedereen, met de designstudio, het couture atelier, de pr-mensen en ik ontmoet klanten. Ik ben eigenlijk overall bij betrokken, tot het ontwerpproces en de show aan toe. Er zijn nu, sinds januari 2014, drie shows geweest, zaak is het huis weer op te bouwen.”

Waarom heeft u ja gezegd op de baan, u bent ook druk als regisseur?
“Omdat de naam Schiaparelli legendarisch is in de modewereld. Ik heb zoveel over haar gehoord! Dat begon in de jaren tachtig, ik werkte toen met Azzedine Alaïa die het altijd had over haar, mijn vriend Jean Paul Gaultier is ook dol op Schiaparelli. Dus toen ik werd gevraagd om dit inspirerende huis vol mysterie weer op te bouwen, hoefde ik geen seconde na te denken. Weet je, het merk is nog steeds een goudmijn voor ontwerpers. Als ik in de archieven duik zie ik ongelofelijke borduursels en ontwerpen zoals de zipdress die zo innovatief was in de jaren dertig. Schiaparelli is the DNA of fashion, voor alle ontwerpers.” 

Welke Schiaparelli items draagt u zelf graag?
“De pantalons met de hoge taille, en de pakken, ik houd van pakken.” 

Draagt u met vrienden als Alaïa en Gaultier, en nu Schiaparelli alleen couture?
“Neee joh, ben je gek! Ik draag ook Zara, H & M en andere merken. Een total look van een prêt-à-porter merk is trouwens niet interessant, dat is saai, tenzij het couture is.  Ik mix liever. Net als Schiap. Zij plaatste goedkope plastic knopen op dure, door Lesage geborduurde jasjes.”

Hoe bijzonder is het dat couture nog bestaat?
“Wist je dat er tegenwoordig heel veel jonge vrouwen zijn die couture kopen? Ze komen uit de hele wereld, het is een hele groep nieuwe klanten. Als iemand zich couture kan veroorloven dan kun je er heel bijzonder uit zien. En ja die jonge vrouwen snappen precies waarom couture duur is, en hoeveel werk het maken van een jurk kost, en dat aan sommige borduursels wel driehonderd uur is gewerkt.”

Miley Cyrus draagt Schiaparelli, en veel jonge sterretjes, trekt het merk opeens jeugd aan?
“Nou dat hoop ik wel ja, hahaha, maar we hebben niet een bepaald type klant voor ogen. We houden van de jonge, en van de oude klanten, we kleden iedereen”.

Volgens geruchten komt er een Schiaparelli geur. Bent u een geurenliefhebber?
“Ik ben dol op geuren, en ben ook verslingerd aan make-up. Ik houd van meisjesdingen en kan uren rond hangen in Sephora, langer dan in kledingwinkels.”