Landt Schiaparelli op mars?

Zou het lukken? Landt Schiaparelli vandaag op Mars, waar het rond deze tijd van het jaar nog al eens flink schijnt te stofstormen. De lancering afgelopen maart ging goed, maar in ruimtevaart is het altijd maar afwachten.

Als mega-Schiaparelli fan zat ik aan de radio gekluisterd. ’s Morgens had ik al contact met de Schiaparelli burelen aan het Parijse Place Vendôme. Ook daar vinden ze deze missie vreselijk fascinerend. Grappig: nieuwslezers die de hele dag de naam Schiaparelli uitspreken zonder een idee te hebben over het bestaande modehuis Schiaparelli.

De Schiaparelli robot is vernoemd naar Giovanni Schiaparelli. De beroemde astronoom was de oom van modeontwerper Elsa Schiaparelli die zelf ook in de ban was van ruimtevaart. In 1939 showde ze haar inmiddels legendarische Zodiac collectie. Over Elsa’s ruimtevaart-inspiratie: oom Giovanni had haar verteld dat de schoonheidsvlekjes op haar gezicht de vorm hadden van de Grote Beer.

Of Schiaparelli inmiddels – het is nu 18.22 – is geland blijft vooralsnog een mysterie.