Iris van Herpen (€50.000 rijker): ‘Het blijft bikkelen’

Ze voelt zich vereerd, zegt Iris van Herpen. Trots nam ze vanmiddag in het Andaz Hotel de grootste modebeloning in ontvangst die te winnen is in Nederland: het Cultuurfonds Stipendium 2016 (€ 50.000).

Naast dat bedrag ontving de bezielde ontwerper de bijbehorende poedelprijs’, een ketting met poedel, uit handen van de vorige winnaars, ontwerpersduo Youasme Measyou.  

Momenteel oogst Van Herpen veel succes in het New Yorkse Metropolitan Museum op de expositie Manus X Machina over technologie en mode, waar zeven van haar outfits staan. Tijdens, en na het openingsgala – het wereldberoemde Met Bal - kreeg Van Herpen extreem veel reacties op haar werk, vertelt ze. Ook had ze nooit zoveel celebrities gezien op het toilet.  

Het is belangrijk dat mensen zien dat mode een vorm van kunst is

Over de tentoonstelling: “Wat ik leuk vind is dat Andrew (Bolton, de curator) bij alle looks veel tekst heeft gezet over het tot stand komen ervan. In mijn werk gaan handwerk en techniek samen, dat is voor mij normaal. Op de tentoonstelling zag ik aan historische stukken dat dit vroeger eigenlijk ook al zo was, met couture waaraan machines te pas waren gekomen.”

Wat ze beoogt met haar werk? “Dat het belangrijk is dat mensen zien dat mode een vorm van kunst is.” Over haar werkwijze: “Het is een kwestie van veel uitproberen, van trial en error.” Eindelijk volhouden dus. Wat ze gaat doen met de € 50.000? “ik gebruik het voor nieuwe samenwerkingen en het ontwikkelen van materialen. Want het blijft bikkelen, alles kost tijd en geld.”

Over Iris van Herpen

Iris van Herpen (Wamel, 1984) studeert in 2006 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunst en begint met een stage bij Alexander McQueen in Londen. Haar eerste eigen collectie showt ze in 2007 tijdens de Amsterdamse modeweek. Het Franse Chambre Syndicale de la Haute Couture merkt haar op en plaatst haar in 2011 op de officiële kalender van de Franse modeweek. In maart 2013 presenteert Van Herpen haar eerste ready-to-wear collectie in Parijs. Iris van Herpen sleept meerdere awards in de wacht waaronder de Dutch Design Award (2009, 2010, 2013) en de internationale ANDAM Fashion Award (2014). www.irisvanherpen.com