ISAMU NOGUCHI IN DE RIJKSMUSEUMTUINEN (EN ÍN HET RIJKS)
Isamu Noguchi in de Rijksmuseumtuinen is alweer de twaalfde tentoonstelling in de tuinen rondom het Rijksmuseum. Nieuwsgierig naar méér werk van de veelzijdige Amerikaans-Japanse kunstenaar, neem dan ook een kijkje in het museum waar onder andere voor het eerst ook enkele borden en vazen van keramiek worden geëxposeerd.
DESIGN KLASSIEKERS
In totaal staan in en om het Rijksmuseum van Isamu Noguchi (1904–1988) zo'n vijfentwintig kunstwerken. In het museum-atrium kun je niet heen om een dertigtal lampen. Enorme grote papieren lampen die je zeker bekend voorkomen. Isamu Noguchi ontwierp zijn Akari-lampen van bamboe-twijgen, Washi papier en metaal met als inspiratie traditionele Japanse lantaarns in de jaren vijftig. Sindsdien zijn de letterlijk lichte design klassiekers volop nagemaakt.
LEES DOOR ONDER DE FOTO
Akari- lampen van Isamu Noguchi in het Rijksmuseum. Foto Georgette Koning
Noguchi is één van de belangrijkste modernistische beeldhouwers van de twintigste eeuw. Het Rijksmuseum laat alle facetten zien van het veelzijdige oeuvre van één van de belangrijkste modernistische beeldhouwers van de twintigste eeuw.
WIE IS ISAMU NOGUCHI?
In eerste instantie een zoekende en reislustige kunstenaar. Hij reist veel door Amerika, Europa en Azië om de beeldhouwkunst te bestuderen. Op zijn 23ste werkt hij zeven maanden lang in Parijs als assistent van de beroemde beeldhouwer Constantin Brancusi.
In de jaren vijftig en zestig breekt hij internationaal door met vaak biomorfe sculpturen in steen, hout en metaal. Hij is opvallend veelzijdig, ontwerpt meubels, land art, speeltoestellen, keramiek een babyfoon in de vorm van een Samourai-helm, toneeldecors, tuinen tot een auto. Zijn stijl is speels, grensverleggend en innovatief.
Het is bovenal dat hij met zijn innovatieve benadering van beeldhouwkunst een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de kunstwereld. Alles in de ruimte bezat voor hem sculpturale potentie: A sculpture is a relationship of forms in space, zegt hij in 1936.
LEES DOOR ONDER DE FOTO
The Cry van Isamu Noguchi. Foto Georgette Koning
AMUSANT ZELFPORTRET
Bekijk in het Rijks - in het Aziatisch Paviljoen - ook Noguchi’s keramiek waaronder enkele borden van het soort dat je nooit eerder hebt gezien, een amusante vaas in de vorm van een toren en een zelfportret als schaal uit 1952.
In de 18de-eeuwse Beuningkamer van het museum wordt zijn zeldzame schaaktafel getoond. Deze design klassieker ontwierp hij voor de tentoonstelling The Imagery of Chess, die de surrealistische kunstenaars Marcel Duchamp en Max Ernst in 1944-45 in een New Yorkse galerie organiseerden. Meer van Noguchi’s werk is te zien in het Kröller-Müller museum en Museum Voorlinden.
Enne, laat je bij een bezoek aan de tuinen niet weerhouden door een regenbuitje, de bronzen en stenen beelden komen met een nat glansje nog mooier tot hun recht!
Isamu Noguchi in de Rijksmuseumtuinen is t/m 26 oktober te zien en gratis toegankelijk.
Maandelijks zijn er voor deze tentoonstelling gratis rondleidingen (excl. toegangskaarten) speciaal voor blinde en slechtziende bezoekers. Daarnaast zijn er rondleidingen voor Vrienden van het Rijksmuseum en kan de rondleiding voor groepen gereserveerd worden.
Play sculptuur. Foto Georgette Koning
Foto Georgette Koning