5 INSPIRERENDE MODE EXPO’S IN 2024

1.EXPRESS YOURSELF

Door hun opvallende verschijning in het straatbeeld werden jongeren vanaf het midden van de vorige eeuw een dankbaar onderwerp voor fotografen. In de tentoonstelling Express Yourself staan de foto’s van Gerard Wessel (1960) en André Bogaerts (1955-2022) centraal. Beide fotografen belichtten de jeugdcultuur vanaf c. 1981 tot 2012, ieder vanuit een heel ander perspectief. Waar op Wessels foto's expressiviteit wordt gevierd tijdens het uitgaansleven, zijn de middelbare scholieren op Bogaerts portretten schuchter en vol verwachting. Rijksmuseum, Amsterdam. Vanaf 16 februari t/m 9 juni 2024.

2.VIKTOR&ROLF: FASHION STATEMENTS

Kunsthalle München toont het eerste en grootste retrospectief van Viktor&Rolf in Duitsland. (Waarom niet in Nederland?) Met hun uitgesproken en fantasievolle collecties prikkelen Viktor Horsting en Rolf Snoeren alweer 30 jaar de mode-zinnen. Vele sterren zijn fan: van Madonna, Tilda Swinton, Lady Gaga, Doja Cat en Cardi B. In München kun je 100 looks bewonderen, sommige worden voor het eerst. Verder zijn er talloze video’s, foto’s,  schetsen en poppen gekleed in V&R.  Kunsthalle, Munich Viktor&Rolf: Fashion Statements. Vanaf 23 february t/m 6 oktober2024.

3.THE ART OF DRAG

Drag is tegenwoordig overal. Maar het is zeker niet nieuw. Al in Griekse tragedies werd er aan drag gedaan en op theatrale wijze de spot gedreven met stereotype genderrollen. In de tentoonstelling vind je hedendaagse kunstwerken van onder andere Sin Wai Kin, Sarah Lucas, Gillian Wearing en Yamuna Forzani die breken met de verwachtingen en stereotypes van mannelijkheid  en vrouwelijkheid. Ontdek in Haarlem hoe kunstenaars hun liefde voor drag uiten op manieren die nog regelmatig op tegenstand stuiten. En vier met ons genderexpressie, de vrijheid om je te kleden en te zijn zoals jij bent. Frans Hals museum, Haarlem. Vanaf 12 april t/m 13 oktober 2024.

4.THE BIBA STORY, 1964-1975

In de zomer van 1963, start mode-illustrator Barbara Hulanicki  haar eigen mail-order bedrijf. De Britse verkoopt betaalbare, hippe mode onder het label BIBA aan een nieuwe generatie jonge meiden. De rest is modegeschiedenis. In de swinging sixties groeit BIBA uit tot tot ’s werelds eerste lifestyle label met zelfs een eigen warenhuis in Londen. ‘It isn't just selling dresses, it's a whole way of life,’ zei Hulanicki over haar warenhuis. waar zelfs BIBA-bonen worden verkocht. De focus van deze expositie ligt op 10 jaar Biba, van 1964 tot 1975 het jaar dat BIBA stopt. The Biba Story, 1964-1975. Fashion and Textile Museum Londen, vanaf 22 Maart t/m 8 September 2024

5.WILLY VANDERPERRE - PRINTS, FILMS, A RAVE AND MORE…

Modemuseum Antwerpen (MoMu) verkent het oeuvre van de Belgische fotograaf Willy Vanderperre. Zijn editorials verschijnen in magazines zoals AnOther Magazine, Dust, i-D, Perfect en W Magazine. Daarnaast fotografeerde hij onder meer campagnes voor modehuizen als Dior, Raf Simons en Prada. De tentoonstelling belicht hoe Vanderperre zijn fascinatie voor jeugd hem al bijna drie decennia voortdrijft. In dialoog met zijn foto’s selecteerde Vanderperre enkele kunstwerken die hem inspireren in de voortdurende ontwikkeling van zijn universum. Het overzicht van zijn fotografisch werk beschouwt naast de evolutie in beeldtaal ook de jarenlange samenwerking met Olivier Rizzo en Raf Simons. Momu Antwerpen. Vanaf 27 april t/m 4 augustus 2024.

 
 

Dit vind je misschien ook leuk…

Vorige
Vorige

HARRY STYLES INVESTEERT IN HIP MODEMERK

Volgende
Volgende

TIM CHRISTIANI: ‘MIJN ONTWERPEN STAAN VOOR VRIJHEID’