THE BIBA STORY, 1964-1975

In de zomer van 1963, startte mode-illustrator Barbara Hulanicki  haar eigen mail-order bedrijf. De Britse verkocht betaalbare, hippe mode onder het label BIBA aan een nieuwe generatie jonge meiden. Baanbrekende modegeschiedenis! Benieuwd? Bezoek The BIBA Story.1964-1975 in Londen.

Het is alweer een flinke tijd geleden dat een modelabel uit Engeland leidend was. In de swinging sixties groeide BIBA uit tot tot ’s werelds eerste lifestyle label met zelfs vanaf 1973 een eigen warenhuis, Big Biba. Met zeven verdiepingen in de Londense Kensington High Street.

‘It isn't just selling dresses, it's a whole way of life,’ zei Hulanicki over haar warenhuis. Met een restaurant, genaamd de Rainbow Rooms en zelfs een food hall waar BIBA-bonen werden verkocht. Er bestond zelfs BIBA make-up. Op het grote dakterras traden de New York Dolls op.

Wie niet in Londen woonde kon BIBA bestellen uit de BIBA catalogus met foto’s van een nog piepjonge Helmut Newton en Sarah Moon. De kleding was ook nog een spotgoedkoop, slechts enkele ponden. Ter vergelijking: de ontwerpen van tijdgenote Mary Quant kostten tientallen ponden.

Een groot nadeel was er ook; alleen de dunste meiden pasten in de skinny BIBA-ontwerpen.

Dit jaar is het zestig jaar geleden dat BIBA werd opgericht door Barbara Hulanicki, vandaar de expositie.

BIBA sprak een breed publiek aan, van royals, rebels tot en met de Rolling Stones die dol waren op BIBA-jasjes. Maar ook modellen als Twiggy, Penelope Tree en de Franse actrice Brigitte Bardot omarmden de Britse BIBA-style.

Waarom moet je deze expositie bezoeken?

Je zult zien dat de veertig getoonde ontwerpen stilistisch gezien de tand des tijd prima hebben doorstaan. Je krijgt zin om alle waanzinnig gedessineerde ontwerpen, maar ook de zwart satijnen creaties, de panterprintjasjes van de mannequins te rukken en aan te trekken.

Het uitkijken is naar een seventies comeback. Voor nu; geniet in Londen van het 70’s moment

Nóg een reden om te gaan. Een bezoek aan het knaloranje en hardroze gekleurde museum, opgericht door paradijsvogel en designer Xandra Rhodes, is meer dan de moeite waard. En is het niet weer eens tijd voor een Londen weekend trip?

De focus van deze expositie ligt op 10 jaar Biba, van 1964 tot 1975 het jaar dat BIBA stopt.

The Biba Story, 1964-1975. Fashion and Textile Museum Londen, vanaf 22 Maart t/m 8 September 2024

Vorige
Vorige

GATTO: KLEDING MET EEN NEW AGE ATTITUDE

Volgende
Volgende

MUGLERIZED: FEMBOT ZENDAYA