HANS HUTTING: ‘JE KAN NIET ZOMAAR ZEGGEN WAT JE WILT’

Hans Hutting exposeert zijn wandkleden-installatie I Hope YOU feel nice! de hele maand juni in Rozet. De expositie is onderdeel van Fashion + Design Festival 2023 in Arnhem, met als thema Buiten de Lijntjes. Een interview met Hans Hutting. Over I Hope YOU feel nice! Maar ook over wat tegenwoordig de rol van mode is.

Hans, ik las in het persbericht dat je vanuit je gevoel meteen wist dat je mee wilde doen aan ‘Buiten de Lijntjes’. Waarom sprak dit thema meteen aan? Als queer designer kleur je constant buiten de lijntjes, dat is denk ik het mooie van queer zijn. Je hoeft niet aan de maatschappelijke norm te voldoen. Denk dat daarom het thema mij direct aansprak. En ook een stukje ‘het heeft zo moeten zijn’, ik had namelijk al eerder dit idee een keer opgeschreven, toen was daar opeens de open call.

Foto Kim de Jong

Je hebt – in samenwerking met De Kempenaer Advocaten - een aantal teksten uit de grondwet gekozen en vereeuwigd op de wandkleden. Kun je een voorbeeld geven van zo’n tekst? Iedereen is wel bekend met de vrijheid van meningsuiting. Een mooi voorbeeld zijn de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting:

Verbod van discriminatie

Artikel 14 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

 Het genot van de rechten en vrijheden die in dit Verdrag zijn vermeld, moet worden verzekerd zonder enig onderscheid op welke grond ook, zoals geslacht, ras, kleur, taal, godsdienst, politieke of andere mening, nationale of maatschappelijke afkomst, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte of andere status.

Gelijke behandeling

Artikel 1 Grondwet

 Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Viel er tijdens het selecteren van teksten ook nog iets op? Door de gesprekken met de De Kempenaer Advocaten bleek vooral dat er nog veel meer bepalingen zijn in het strafrecht omtrent alle stukken. Ook dat veel mensen niet op de hoogte zijn dat er beperkingen zijn, je kan niet zomaar altijd zeggen wat je wilt.

Foto Cecile Bok

Het wandkleed is getiteld ‘I Hope YOU feel nice!’ De titel is vooral een beetje sarcastisch bedoeld. Omdat veel mensen niet weten dat er beperkingen zijn op de vrijheid van meningsuiting. Iedereen denk dat je altijd alles maar kan zeggen, ook als dat betekent dat je iemand discrimineert of buitensluit. De titel is dus vooral bedoeld als ‘ik hoop dat je je goed voelt naar wat je hebt gezegd’

Van ontwerpers die nu afstuderen wordt tegenwoordig meer verwacht dan het ontwerpen van de zoveelste collectie. Van duurzaam werken tot werk met een activistische laag. Hoe anders was dit toen jij tien jaar geleden afstudeerde? Toen ik destijds afstudeerde was duurzaamheid vaak een van de laatste dingen waar aandacht voor was. De kunst werd destijds hoger geacht dan het welzijn van onze wereld. Gelukkig was er wel aandacht voor activistische ‘lagen.  Ik denk dat onze lichting modestudenten van 2013 daarom misschien ook wel nog steeds relevant is in de breedste zin van design.

Er ligt een grote druk op ontwerpers die nu afstuderen. Het is misschien wel een ‘bold’ uitspraak, maar waar je nu voor opgeleid wordt? Is het überhaupt nog wel relevant? De vijver van ontwerpers wordt alleen maar groter en groter. Je moet je onderscheiden en eigenlijk alles kunnen. Goed zijn in zaken, goed zijn in social media, goed zijn in ontwerpen en vaak ook nog een goede tailor en goed overweg kunnen met softwear als illustrator Clo3D etc. En dan heb ik het nog niet eens over de ongelofelijk prestatie en ‘like’ cultuur die er heerst.

Je kan vandaag de dag niet meer alleen autonoom modeontwerper zijn. Je moet ‘een – alles-in-een’ pakket hebben. In het begin doe je dit vaak allemaal alleen, of je start met een groep.

Je bent een van de mede-oprichters van Maison The Faux en richtte in 2016 ondergoedmerk FUNDIES op, wat was het idee hierachter? Na mijn vertrek bij Maison the Faux moest ik weer op zoek gaan naar een nieuwe balans. Zelf kijk ik terug op een bijzondere tijd. Ik wilde mij vooral focussen op wat mij gelukkig maakt. Zo startte ik FUNDIES, met de focus ondergoed. Het merk groeide snel uit tot queer athleisure, van jockstrap tot trainingspak - maar voor het ontwerpen van een gala-jurk draai ik m’n hand ook niet voor om. Ik wil met FUNDIES vooral maatschappelijke inclusie op een duurzame manier aanjagen en mij vooral focussen op de LHBTQAI+ gemeenschap

Wat is de rol van mode tegenwoordig? De rol van mode heeft denk ik verschillende lagen, van kunstvorm tot maatschappelijke vorm. Voor mij gaat mode over wie ik ben als persoon en hoe kan ik mij onderscheiden van de rest. Alleen zo kan ik laten zien hoe ‘rijk’ ik me voel.

Maar als kunstvorm kan mode gaan over duurzaamheid, maatschappelijke inclusie, protest etc. Dan is er ook nog een digitaal stuk aan de mode wat misschien nieuw is, van innovatieve materialen tot volledige 3D kleding die niet meer hoeft te worden gemaakt. De rol van mode blijft vooral een afspiegeling van de maatschappij en wat er speelt.

Je bent ook docent, wat voor boodschap geef jij studenten mee? Verschillende dingen. De belangrijkste: naar elkaar leren luisteren en elkaar verder helpen. In de mode-industrie word geleerd een harde bitch te zijn. Dit hoeft helemaal niet. Je kan gewoon aardig en vriendelijk zijn, daar bereikt iemand veel meer mee. Maar bovenal geef ik ze mee, het is oké dat je het soms niet eens bent met elkaar  - agree to disagree - maar respecteer elkaar wel.

Ik kan me voorstellen dat gezien de polarisatie ‘I Hope YOU feel nice!’ niet eenmalig wordt geëxposeerd? Voor mij mag het zeker een vervolg krijgen! Een museum tour door Nederland? Kom maar op! Natuurlijk met de bijbehorende Drag show van mijn alter ego Nikki Pleasure en m’n lieve drag zusje Sissy Pleasure. Als een museum het wil opnemen in de collectie, of misschien wel bij een paleis van justitie, lijkt me ook een mooie toepassing!

Hans Hutting hoopt met I Hope YOU feel nice! op een positieve discussie over hoever vrijheid van meningsuiting mag gaan. Bezoekers kunnen via een QR-code digitale reacties achterlaten. FDFA ’23 t/m 10 juni in Arnhem

Vorige
Vorige

NILE ROGERS ‘LE FREAK’ X CHANEL

Volgende
Volgende

VINTAGE EVENTS IN juni